Net als Jean en Maurice zijn begonnen om de
pers weer te monteren, komen Ludovic en Gugus aan rijden met de eerste lading
druiven. “Wat hebben jullie nu in godsnaam gedaan, ik moet de druiven kwijt,
want wij hebben de bak weer nodig,” reclameert Gugus. Maurice laat zien dat hij
en Jean, uit oogpunt van hygiëne, de hele schuur en de pers een grondige
schoonmaakbeurt hebben gegeven. “Oké, maar wat nu? Ik heb die bak nodig, want
ze staan met volle emmers op me te wachten.” “Pak dan een andere bak voor een
rit, als je dan weer terug komt zijn wij hier al aan het persen,” oppert
Maurice. Pruttelend gaat Gugus met Ludovic op zoek naar een andere bak. Ze
hebben er geloof ik, een gevonden, zegt Jean tegen Maurice. Als Gugus en
Ludovic de bak op de aanhanger willen zetten, zegt Maurice, quasi
verontwaardigt, “hé, ouwe viezerik, hier met die bak, die moet eerst schoon.”
Terwijl Jean de hogedruk spuit erin zet, houdt Maurice nog een pleidooi voor
betere hygiëne. De bak is schoon en kan mee naar de wijngaard. Als de trekker vertrekt,
zit Gugus naast Ludovic nog steeds na te sputteren over al die moderne fratsen.
Hygiëne, reinheid, ziektekiemen, allemaal mode grillen. Al die poeha is nergens
voor nodig. Ik ben nog nooit ziek geweest van mijn eigen wijn. Alles is puur,
biologisch en de alcohol desinfecteert ook nog eens. De beste medicijn is mijn
eigen wijn.
Jean en Maurice zijn niet onder de indruk van
Gugus gemopper. Ze kennen hem al meer dan veertig jaar en weten dat Gugus zo
verschrikkelijk kan gallen, dat hij er zelf van in de lach schiet. Bovendien is
hij een vent met een gouden hart. Iemand die ook altijd klaar staat om anderen
te helpen. Daarom gaan Jean en Maurice ijverig en vrolijk door met het
installeren van de pers.
Voordat de tweede lading druiven arriveert,
zijn de persexperts al zover, dat de sapstroom loopt en het eerste glas gevuld
is. Experts moeten tenslotte de kwaliteit in de gaten houden. Als Ludovic en
Gugus aankomen met de tweede lading, is de laatste zichtbaar opgelucht en
kraait bijna van plezier. Hij heeft nauwelijks tijd om even te proeven, want de
plukkers gaan als een speer. Bak afladen, slokje, lege bak opladen en weer naar
de wijngaard.
Nadat de laatste bak druiven in de pers zit,
de plukploeg aan glaasje druivensap heeft geproefd, kunnen Jean en Maurice ook
bij de “after druivenpluklunch” aanschuiven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten