2550.jpg)
Opvallend is, dat iedereen eet met de ellebogen
op tafel. De dames aan tafel, kirren wat en praten over koken en lekker eten.
De mannen lachen luid, pochen over de jacht en hun nauwelijks te overtreffen
buit. Alle gasten eten met vork, het mes wordt slechts gebruikt om het stuk
zwijn nog kleiner te maken. De dames hanteren hierbij keurig het tafelmes, maar
de mannen gebruiken hun eigen mes.
Want een beetje kerel heeft toch zijn eigen
mes, meestal een zakmes, soms een stiletto. Dat mes is, voor de Maraichin, een
onvervangbaar stuk gereedschap. Hij gebruikt het voor van alles en nog wat,
snoeien, koeientouwtjes doorsnijden, een konijn villen, maar ook om een kip of
eend de hals door te snijden. Of de heren het mes ooit, met een lekker sopje, schoon
maken, is niet bekend. Traditiegetrouw reinigen zij het snijwerktuig aan de
rechter broekspijp of met de grote rooie lap, waar men ook de neus mee snuit.
Een andere opvallende gewoonte is, dat de
“meisjes” anders communiceren dan mannen. De dames leggen hun vork op tafel als
zij hun handen nodig hebben om het gesprek kracht bij te zetten. Mannen daar en
tegen, houden alles vast en dat levert soms angstige taferelen op. Armen woest
zwaaiend over tafel met een vork en een vlijmscherp stuk staal in de vuisten. Zeer
waarschijnlijk is, dat ook Vincent van Gogh op die manier zijn oor is kwijt
geraakt. Gewoon tijdens een vriendschappelijk tafelgesprek.

Kijk dat gaat zo, als de mannen wild op hun
bord krijgen, schuiven ze met hun kond, in een vloeiende beweging, de stoel
naar achteren. Dan leunen zij achterover met de stoel op de achterste poten,
graaien in de broekzak en halen hun mes naar boven. Daarna volgt eerst het klappen
van de stoelpoten en dan het lawaai van het weer aan tafel schuiven. Aan tafel
klappen zij het snijtuig open en een enkele keer schouwen zij elkaars
werktuigen.
Tijdens het eten is het de gewoonte om, ook met
volle mond, gewoon door te praten. Ook de vrouwen kleppen met de mond vol, de
mannen smakken zelfs luidruchtig. De macho’s slaken regelmatig een soort
langgerekt “èh” om te laten horen dat ze het eten voortreffelijk vinden. Het is
ook traditie, om als dank voor de gastvrijheid, geen vuile vaat achter te
laten. Alle tafelgangers maken met een stuk brood hun bord zo grondig schoon,
dat het zo weer de kast in kan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten